Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő!

2020. szeptember 25. 13:23

Csütörtökön este helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő készülék egy társasházi lakásban Zalaegerszegen. Az esethez a helyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az érintett lakásban méréseket hajtottak végre és magas CO mértéket állapítottak meg. Az érintett ingatlant átszellőztették, a gázt elzárták, majd a helyszínt átadták a gázszolgáltató szakembereinek. Az érzékelő ebben az esetben ismét életeket mentett!

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmét, egyúttal nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a fűtési szezon közeledtével legyen minden nyitott égésterű gázkészüléket alkalmazó ingatlan elmaradhatatlan kelléke a szén-monoxid-érzékelő! A hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel a készülék már nagyon hamar figyelmeztetni tudja az ott lakókat a veszélyre, ahogyan az csütörtökön este is történt. 

Ilyenkor a legelső, hogy azonnal friss levegőt engedjünk be a lakásba, nyissuk ki az ablakot és minden esetben értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon! 

Az elmúlt években a szén-monoxid-érzékelők több száz állampolgár életét mentették meg országszerte, így megyénkben is! Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. Ezek listája éppen a napokban frissült. Az alábbi linken érdemes ezeket alaposan átnézni: 

https://katasztrofavedelem.hu//application/uploads/documents/2020-09/72575.pdf

A katasztrófavédelem honlapján elérhető tovább azoknak az érzékelőknek a listája is, amik megbuktak az ellenőrzéseken. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezeket semmiképpen ne használják! A listájuk: 

https://katasztrofavedelem.hu///application/uploads/documents/2020-09/72574.pdf

Pár ezer forinton nem múlhat az emberi élet! 

 

Fotó: Szőke Péter /BM OKF/ 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap