Fókuszban a Petőmihályfa ÖTE

2020. szeptember 22. 11:07

A hagyományok szerint a települést egykor két különálló falu, Petőfa (Pető nevű uraság birtoka) és Mihályfa (Mihály nevű uraság birtoka) alkotta. A monda alapján a részekből akkor vált egész, amikor a két uraság gyermekei házasságot kötöttek. Az viszont már történelmileg is bizonyított tény, hogy a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság elsődleges működési területén fekvő vasi községben 1926. április 25-én ötven fővel kezdte működését a Petőmihályfai Önkéntes Tűzoltótestület.

Alakulásuk után öt évvel már bizonyítaniuk is kellett rátermettségüket, miután 1931. május 18-án nagy tűzvész tört ki a településen. A lángok gyors terjedését nagyban befolyásolta a szélvihar, valamint az, hogy a házak fele zsúptetős volt. Az oltásban tíz környékbeli község tűzoltója segített, akik kocsifecskendővel vonultak az oltási területre. A segítség ellenére is jelentős kár keletkezett: 5 lakóház, 27 pajta és melléképület, illetve félszáz szalmakazal égett le, de elpusztult 13 szarvasmarha is. Az 1930-as évek második felében harminc fővel működtek, elnökük Rózsa István kántortanító, parancsnokuk Csákány Miklós, alparancsnokuk pedig Köcse István volt. 

A második világháború megrázkódtatásai és az azt követő kommunista berendezkedés utáni első életjelüket 1968-ban mutatták. Ekkor kiemelkedően szerepeltek a járási tűzoltó versenyen. Ifjúsági csapatok első, míg felnőtt férfi csapatuk második helyezést ért el a 400-as kismotorfecskendő versenyen. Tűzoltó szertáruk építése szintén az 1960-as évekre datálható. A Dózsa utca 11. szám alatti építmény azonban - tudomásuk szerint - mindig is ezt a funkciót töltötte be. Az önkormányzat tulajdonában lévő negyven négyzetméteres, két helységből álló épületet 2012-ben Leader önkéntes pályázatból a helyi orvosi rendelővel együtt sikerült felújítaniuk.  

1985-ben újabb nagyobb tűzeset történt Petőmihályfán: egy régi típusú lakóház hátsó része gyulladt ki, ráadásul éjszaka. Az egyesület nyolc tagja TD 800-as kismotorfecskendővel két kútból oltott, s mire a hivatásos állomány kiért, az önkéntesek megálljt parancsoltak a tűz továbbterjedésének. 1989-ben az egyesület tagjai társadalmi munkában segítettek felújítani a szőlőhegyen található Szent Bertalan kápolnát. A munkálatokhoz a körmendi tűzoltóság emelőkosaras autót is biztosított számukra. Érdekesség, hogy eredeti zászlójukat éppen a kápolnában lehet megtekinteni, mert annak állapota miatt 2001-ben újat csináltatott az egyesület, amit a mai napig is használ.

1993-ig a Győrvári Közös Tanács alatt működtek. ’93 májusában Petőmihályfa Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete néven megtörtént a cégbírósági bejegyzésük, immáron önálló civil szervezetként. Folyamatosan tagjai voltak a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetségnek, majd 2014 végén csatlakoztak a Zala Megyei Tűzoltó Szövetséghez. Emellett 2015-ig tagjai voltak a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesületnek. 2014-ben IV. kategóriájú együttműködési megállapodást kötöttek a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, majd 2015-re sikerült elérniük a III-as fokozatú együttműködést, ami a technikai fejlődés lehetőségét is elhozta számukra. A civil és a Magyar Tűzoltó Szövetség – Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös pályázatainak köszönhetően eszközben, felszerelésben folyamatosan gyarapodva mostanra elérték a II. kategóriás besorolást is. 

Civil egyesületként 2011-ben - Leader pályázat segítségével - helytörténeti kiadványt állítottak össze, mely a település teljes egészét mutatja be a kezdetektől fogva napjainkig, főként az idősek elbeszéléseire támaszkodva. 2013 és 2015 között sikerrel pályáztak a Nemzeti Együttműködési Alap Mobilitás és Alkalmazkodás kollégiumában. Ennek köszönhetően nagymértékben tudták fejleszteni gyakorló egyenruháikat, eszközparkjukat, illetve minimalizálni az egyesület működési költségeit. 

Az egyesület jelenleg 25 taggal működik, akik közül 11-en rendelkeznek 40 órás alapkiképzéssel. Elnökük Molnár József, parancsnokuk Mozsár József, alparancsnokuk pedig Molnár Gábor. Az elmúlt években több beavatkozásuk volt. 2012. január 14-én egy Hunyadi utcai nyolcvan négyzetméteres lakóház egyik szobája gyulladt ki, melyet gyors beavatkozásuknak köszönhetően sikerült megfékezni, a továbbterjedést pedig megállítani. 2016. január 29-én hajnali 3:15 körül egyesületük tagja, majd pár perccel később egy másik tag is észlelte a hőtől eldurranó palák hangját egy gazdasági épületénél. Miután értesítették a tulajdonosokat és az egyesület többi tagját, a kb. 80 m-re lévő tűzcsapról 2 "B˝ és 4 "C" tömlő segítségével sikerült a tüzet megfékezni, ami így nem terjedt tovább az épület déli felére. Körülbelül 20 perc alatt sikerült a lángokat eloltaniuk, utána érkeztek a hivatásos tűzoltók, akik átvették a további oltási teendőket. Egyesületük hét fővel vett részt az oltási és mentési munkálatokban.

Lehetőségeikhez mérten próbáltak részt venni a területi és országos kismotorfecskendő versenyeken. A 2018-ban elindított Zala Tűzoltó Kupa versenysorozatban mind a négy versenyhelyszínen indítottak csapatot: Lakhegyen például második helyezést értek el. A 2019-es kupán a Petőmihályfa ÖTE csapata mind a négy helyszínen nevezett és indított csapatot. A Csabrendeki éjszakai fordulón harmadik helyezést értek el.   

Hosszú távú elképzelésük, hogy mind személyben, mind technikailag olyan szintre emelkedjenek, hogy a településen lezajló tűzesetek és árvizek esetén mindig tudjon valaki segíteni a bajba jutott honfitársainknak.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap