Különleges tárlat nyílt Újpesten

2020. szeptember 21. 11:58

Ünnepélyesen átadták a napokban az újpesti tűzoltólaktanya udvarán található tűzoltó skanzent. A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának látványraktárát eredetileg márciusban avatták volna, de a koronavírus keresztülhúzta a számításokat. Érdekesség, hogy az Európában egyedülálló kiállítás anyagához Zalából is kerültek fel felbecsülhetetlen értékű relikviák.

Az igazi történelmi különlegességeket felsorakoztató tárlat olyan meghatározó eszközöket és járműveket vonultat fel, melyek kiemelkedő jelentőségűek voltak a Magyar Tűzoltóság fejlődése szempontjából. A területet tűzcsapokkal és tűzoltó tömlőkkel elkerített járdán sétálhatjuk körbe. Összesen nyolc, kizárólag hazai gyártású tűzoltóautó található itt, és egy igazi különlegesség: az ország egyetlen, máig működő gőzhajtású fecskendője.

A járművek a tűzoltómúzeum raktárából kerültek ide, és egy kivételével – egy 710-es Csepel, amelyben nincs motor – mind üzemképes állapotban vannak. Látható egy 1910-ben gyártott, ló vontatta gőzfecskendő, egy 1928-as Magirus létrás tűzoltóautó, egy Mávag–1000-es fecskendő 1949-ből, ötvenes évekbeli Csepel gépjárműfecskendők, Ikarus gépjárműfecskendő és a legendás Tü–11-es gépjárműfecskendő is. A skanzen tervezésekor a kiállítók a gyerekekre is gondoltak, hiszen a legkisebbek például egy labirintust is végigjárhatnak. Itt különböző átmérőjű tömlőpárokat lehet összekapcsolni, úgy, ahogy a tűzoltók is csinálják. 

Megyénkből korábban a tűzoltómúzeum raktárába egy CSD344-es Ikarus gépjárműfecskendő, illetve egy Rolls Royce Pyren habbal oltó, valamint egy CSD710-es gépezetes tolólétra került fel. Utóbbi kettő felújítása ugyan még nem történt meg, de az Ikarus gépjárműfecskendőből csupán két darabbal rendelkezik a múzeum, így az érdeklődők jó eséllyel a Zalából felkerült járművet láthatják.   

Az egyedülálló tárlat látogatása ingyenes, de előzetes időpont egyeztetése szükséges a +36 70 334 8135-ös telefonszámon, illetve a ghmbygbfxnamra@tznvy.pbz e-mail címen. A kiállítás pontos címe: 1046 Budapest, Szent László tér 1. 

Fotó és további információk elérhetők: https://muzeum.katasztrofavedelem.hu/32797/hirek/242704/tuzolto-skanzen-ujpesten

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap