Előzzük meg a bajt - Tisztítsuk ki a vízelvezető árkokat!

2020. július 08. 14:00

Az elkövetkező napok időjárás előrejelzésének megfelelően kiadós mennyiségű eső fog hullani megyénk területére. Még a csapadékos idő előtt fontos, hogy kitisztítsuk az ingatlanunk előtt található vízelvezető árkokat, hogy egy hirtelen lezúdult nagyobb mennyiség esetén ne okozzon gondot lakókörnyezetünkben.

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Jáműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A tavaszi munkálatok során összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet ne a vízelvezető árokba helyezzük el, hanem ezeket újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően kezeljük. Nem elegendő azonban az árkok rendszeres kaszálása, hanem szükséges a kaszálék és hordalék folyamatos eltávolítása, valamint az átereszek tisztítása is, ami szintén az ingatlan tulajdonosának feladata. Kerüljük el azonban a burkolatlan, a növényzettel borított árok gyom irtószerrel történő növényzetmentesítését, mivel heves esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak ki az árkokból, feliszapolódásokat okozva a rendszer alsóbb elemeinél.

Veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni szigorúan tilos!

Kiemelten kérjük a megye lakosait, hogy a fentiekben említett kötelességeiknek mielőbb tegyenek eleget a további veszélyek megelőzése érdekében!

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap