Tartalomjegyzék

Mi a teendő heves zivatar, vihar, villámárvizek esetén?

2020. június 29.

Az elkövetkezendő napokban nagyobb mennyiségű csapadék várható, amit erős széllökések is kísérhetnek. Mi a teendőnk, ha a többször megismétlődő nagyobb mennyiségű csapadék zúdul településünkre nagyon rövid idő alatt?

A nyári zivatarok az mellett, hogy felfrissülést hoznak, manapság számos esetben jelentős anyagi károkat is okoznak. A megváltozott időjárásnak köszönhetően nem egyszer a havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső zúdul le pár óra alatt kis területre.

Mit tudunk mi annak érdekében tenni, hogy mérsékeljük a károk mértékét?

Nagyon fontos a megelőzés. A vízelvezető árkok tisztántartásának fontosságát az év bármely időszakában szem előtt kell tartani. A kaszálási munkálatok után számos alkalommal eltömítődnek az átereszek, csatornák, ezzel szinte gátat képezve a csapadékvíz elvezetésének. Mindig tartsuk tisztán a vízelvezető árkokat, de kerüljük a gyomirtást, mert a növényzet nélküli vízelvezető árkok oldaláról az esőzés következtében sár kerül az átereszekbe.

Amennyiben a csatornarendszer nem tudja elvezetni a nagy mennyiségű csapadékvizet és az alacsonyabban lévő helyiségek (pincék, garázsok) vízzel kezdenek megtelni, akkor minden esetben áramtalanítsuk a helyiségeket. Ezt követően pakoljuk fel vagy vigyük ki az értékeket az említett helyiségekből. Gépkocsinkkal inkább álljunk ki az utcára, vagy magasabb helyen található parkolóba, mert a nagy mennyiségű felgyülemlett víz, jelentős károkat tud előidézni a járművek elektromos rendszerében.

Előkészületekkel, megelőzéssel és a fenti szabályok betartásával csökkenthetőek a bekövetkezendő anyagi károk ilyen, szélsőséges esetekben.