Tartalomjegyzék

Nyáron is életmentő a szén-monoxid-érzékelő

2020. június 26.

A nyár során már többször, így az napokban is szén-monoxid-érzékelő riasztása miatt hívták ki a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat a megyeszékhelyen. Az érintett lakások mindegyikében a nyílt égésterű gázkészülék működése közben áramlott vissza a mérgező gáz a lakótérbe. A szén-monoxid-érzékelők időben figyelmeztették a lakókat a veszélyre, így senkinek sem esett baja.

Szerda délután bejelzett a szén- monoxid érzékelő egy zalaegerszegi lakásban a Könyök utcában utcában. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akiknek a mérései is beigazolták a mérgező gáz kis koncentrációjú jelenlétét a lakásban. A gázszolgáltató szakemberei megtiltották a gázkészülék további használatát.

 Sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a szén-monoxid kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobákban történik. Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, így a levegő is gyorsan elhasználódik. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs szellőzés a helyiségben, az életével játszik. A víz melegítése során mérgező gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet idéz elő, magas koncentrációban egy-két percen belül eszméletvesztést okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észrevenni.

 A nyári hőségben a kémények huzathatása akár meg is szűnhet, s az áramlás a visszájára is fordulhat, ezért különösen fontos, hogy minden olyan háztartásban, ahol nyílt égésterű, gázüzemű fűtőberendezés működik, használjunk megfelelő szén-monoxid-érzékelőt.

 

Megfelelő szén- monoxid- érzékelők:

https://katasztrofavedelem.hu//application/uploads/documents/2020-01/68196.pdf