Ne halmozzuk fel a feleslegessé vált dolgainkat!

2020. május 22. 14:00

A járvány által bevezetett szigorítások sok mindenre hatással voltak. Ide tartozik a háztartásunkban felhalmozott hulladék elszállítás rendjének a megváltozása is, közismert nevén „lomtalanítás”.

A tavaszi lomtalanítás során az emberek minden olyan dologtól igyekeznek megválni, ami már haszontalan számukra és csak a helyet foglalja a tárolókban, alagsorokban vagy éppen a családi házuk garázsában. Ebben az időszakban gyakori látvány, hogy a házak előtt régi bútordarabok, háztartási berendezések vagy más egyéb dolgok vannak elhelyezve.

Az idei évben ezeknek az éghető hulladékoknak az elszállítása a járvány miatt más ütemben történt. Társasházak esetében folyamatosan zajlott, de a falvakban, családi házas övezetekben az elszállítás nem kezdődött el.

Nagyon fontos, hogy az éghető felesleges tárgyakat ne halmozzuk fel, hanem gondoskodjunk azoknak az elszállításáról. A lomtalanítás minden esetben a hulladékkezelő cég előzetes egyeztetésével történik a lakóközösségekkel, illetve az önkormányzatokkal. Minden esetben előre történő egyeztetés után egy meghatározott időpontban történik a feleslegessé vált berendezések, eszközök elszállítása.

A feleslegesen felhalmozott tárgyak nem csak egy tűzeset veszélyforrása lehet, de a tűz terjedését is nagyban elősegíti, továbbá nagymértékben veszélyeztetik a helyszínre vonuló tűzoltók munkáját is. Az alagsorban felhalmozott tárgyakat a tűzoltók a nagy füstben nem észlelik, ezáltal gyakran balesetveszélynek vannak kitéve, valamint az oltási munkálatokat is akadályozzák.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy a feleslegessé vált tárgyaiktól a lomtalanítás során váljanak meg, ezzel is hozzá járulva az esetleges tüzesetek kialakulásának megelőzéséhez. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap