Megemelkedett a szabadtéri tüzek száma

2020. március 30. 11:52

Rendszeresen felhívjuk a figyelmet a szabadtéri tűzgyújtás veszélyeire és szabályaira, de sajnos a mögöttünk hagyott hétvégén is több alkalommal kellett vonulniuk a tűzoltóknak szabadtéri tüzekhez. 

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkezendő napokban ismét szeles időszak várható. A szél minden esetben elősegíti a tűz továbbterjedését. 

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban tartsuk be a szabályokat és mellőzzük a kerti hulladék elégetését. 

A szabadtéri tüzelést belterületen az önkormányzati rendelet szabályozza. Az önkormányzatok honlapján felkeresve meggyőződhetünk róla, hogy melyek azok a napok, mikor a kerti hulladékot el tudjuk tüzelni. Azonban a honlapon az önkormányzatok minden esetben felhívják a figyelmet, hogy csak a megfelelő időjárási viszonyok között és nappali időszakban lehet égetni.

Szigorúan TILOS az esti órákban tüzet gyújtani. Az önkormányzat minden esetben pontosan meghatározza a tűzgyújtási időszakot. Amennyiben a nappal meggyújtott kerti hulladék égetése nem fejeződött be a meghatározott időpontig, akkor a tüzet el kell oltani és gondoskodni kell, hogy a tűz az esti órákban sem tudjon újra lángra kapni.

A hétvége során Zala megyében a tűzoltók több esetben is vonultak az esti órákban el nem oltott, őrizetlenül hagyott tüzekhez. Ezek a tüzek lakóépületeket is veszélyeztettek, mivel a tűz áterjedt az aljnövényzetre, nádasra. Csak a gyors tűzoltói beavatkozásnak volt köszönhető, hogy nagyobb kár nem keletkezett. 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy tartsák be a tüzelési szabályokat, szeles idő esetén ne gyújtsanak tüzet és minden esetben gondoskodjanak kéziszerszámok és oltó víz jelenlétéről a tüzelés során.

 

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap