A felmelegedés ellenére is figyeljünk a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire

2020. március 27. 12:56

A felmelegedés, a tavasziasabb idő közeledtével is számolni kell a gyilkos gázzal. Nem csak a lakás fűtése során keletkezik szén- monoxid gáz, hanem a fürdőszobában is a vízmelegítő gázkaszának használata során is. 

A szén- monoxid- érzékelők használata az év minden napján nagyon fontos, így a nyári időszakban is. Sokan tévesen azt gondolják, hogy amennyiben vége a fűtési szezonnak akkor már nem fontos a jelző készülék.

De ez téves következtetés!!! 

Ugyanis a veszélyes gáz nem csak a fűtési szezonban támad, hanem a nyári időszakban, például a fürdőszobában is mindig jelen van. Nagyon sok lakásban nyílt égésterű vízmelegítő található és amennyiben nem megfelelő a levegő utánpótlása az adott helyiségben akkor az emberi élet nagy veszélynek van kitéve. 

Nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk a levegő pótlásáról, a helyiség szellőztetéséről. 

A lakások rendszeres szellőztetésének nem lehet akadálya, esetenként elég a néhány percig beáramló friss levegő. A megfelelő levegő-utánpótlás hiánya, a szellőztetés elmulasztása a lakásban szén-monoxid-gáz felhalmozódáshoz és tragédia bekövetkezéséhez vezethet. A helyiségekben található szellőző nyílásokat tilos letakarni, mert ezzel megakadályozok a levegő beáramlását. 

Nagyon fontos, hogy mindig tartsuk be ezeket a szabályokat és alkalmazzunk szén- monoxid- érzékelőket!

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap