Odafigyeléssel megelőzhetők a lakástüzek

2020. március 26. 10:32

A tavasz beköszöntével a fűtési szezon még nem ért végett és az időjárási körülmények is szükségessé teszik, hogy otthonainkban továbbra is használjuk a tüzelőberendezéseket. 

Ez elmúlt napokban ismét téliesre fordult az időjárás, megyénk egész területén havazott is. Bár a következő napokban némi felmelegedés várható, azonban a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a következő héten ismét hideg időre kell számítani így továbbra is indokolt a tüzelőberendezések használata.

A szilárd tüzelőanyaggal való tüzelés továbbra is magában hordozza a veszélyeit. A mögöttünk hagyott időszakban több alkalommal előfordult, hogy fa tüzelésű tüzelőberendezés használata közben tűz keletkezett és csak a gyors tűzoltói beavatkozásoknak köszönhető, hogy nem történt nagyobb káresemény. 

Az ilyen jellegű tűzesetek megelőzése érdekében arra kérjük a megye lakosait, hogy a tüzelés során tárolt famennyiséget ne a kazánházban vagy ne abban a helyiségben tárolják ahol a fűtőtest található. Javasolt csak olyan mennyiségű tűzifát itt elhelyezni – nagyobb távolságra a kazántól, kandallótól -, ami a folyamatos égést pár órán át biztosítani tudja.

Tartsuk tisztán a fűtőberendezések környezetét, közelükből távolítsuk el a gyúlékony, éghető anyagokat! Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a tüzelőberendezés ajtaja elé olyan, fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne jelentsen gyújtási veszélyt.

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap