Közösségi szolgálatra válaszd a katasztrófavédelmet!

2020. január 23. 10:09

A közoktatási törvény a középiskolások számára ötven óra közösségi szolgálat teljesítését írja elő az érettségi vizsga előfeltételeként. A fiataloknak három év alatt kell összegyűjteniük az előírt óraszámot, a jogszabály pedig javasolja, hogy ez időszak alatt minél több területen próbálják ki magukat és szerezzenek tapasztalatot.

Az előírt ötven óra kötelező teljesítése a katasztrófavédelemnél is folyamatosan elérhető. A szervezet sokféle és érdekes foglalkozásokat biztosít, ezért a fiatalok számára sok tekintetben érdekesnek számít, nem kis részben ez magyarázhatja az érdeklődők egyre növekvő számát.

A katasztrófavédelem komplex feladatrendszerén belül a lakosságfelkészítési feladatok megújítása révén cél a katasztrófavédelmi ismeretek minél szélesebb körű terjesztése, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség erősítése, valamint az önmentő képesség növelése. Ezeknek a céloknak a teljesülése az ifjúságon, a diákokon keresztül érhető el a leghatékonyabban. Ezért is kiemelkedő fontosságú, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan lehetőséget teremt a közösségi szolgálat teljesítésére, illetve az, hogy egyre több tanulót fogadnak és oktatnak felelősséggel. Nem elhanyagolható az a körülmény sem, hogy a közösségi szolgálatban résztvevő diákokon keresztül a katasztrófavédelem üzenete eljut a családtagokhoz és a barátokhoz, ezáltal növekszik a lakosságvédelmi felkészítéssel érintettek köre.

Ebben az évben tíz katasztrófavédelmi fogadóintézményt regisztráltunk Zala megyéből, melyek a következők:

    Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság,

    Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség,

    Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség,

    Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség,

    Zala Megye Polgári Védelmi Szövetsége,

    Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság,

    Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság,

    Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság,

    Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság,

    Zalaszentgrót Önkormányzati Tűzoltóság

Koordináló személyek elérhetősége ide kattintva érheti el.

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap