Előzzük meg a bajt!

2020. január 20. 15:37

A téli napokban szinte minden nap érkezett hír szén-monoxid-mérgezéses esetekről az országból, vagy éppen arról, hogy a jól kiválasztott és megfelelő pontra felszerelt szén-monoxid-érzékelő életet mentett. A mérgezéses esetek körülbelül egynegyede ugyanis a fürdőszobában történik.

 A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

 Épületen belül a gáz, szilárd vagy éghető folyadék halmazállapotú tüzelőanyaggal működő tüzelő-fűtőberendezések használata esetén különösen fontos gondoskodni a levegő pótlásáról, a helyiség szellőztetéséről. Ezért gondoskodni kell a berendezéseknek helyet adó helyiségek folyamatos légutánpótlásáról, rendszeres szellőztetéséről gépi vagy természetes úton.

 A lakások rendszeres szellőztetésének nem lehet akadálya, esetenként elég a néhány percig beáramló friss levegő. A megfelelő levegő-utánpótlás hiánya, a szellőztetés elmulasztása a lakásban szén-monoxid-gáz felhalmozódáshoz és tragédia bekövetkezéséhez vezethet. 

A katasztrófavédelem kéri a lakosokat, hogy mindig figyeljenek a mérőberendezésekben használt elemek állapotára. Az elemmel működő érzékelők akkor is jeleznek, ha a feszültség csökken a tápegységekben. Ilyen esetekben a lakosok nem tudják eldönteni, hogy valóban nagy mennyiségű szén-monoxid került-e a levegőbe, vagy technikai hiba áll a sípolás mögött.

Emellett fontos, hogy figyeljünk a jelzőberendezések tanúsítványában megadott lejárati időre is. A gyártó cég által megadott határidőn túl cseréljük le a berendezést, mert ekkor már nem garantált a biztonságos és pontos működés.

Amennyiben jelez az otthonunkban felszerelt érzékelő, haladéktalanul kezdjük meg a szellőztetést, majd hagyjuk el a helységet és értesítsük a tűzoltókat.

 Az égéstermék-elvezetők használata során előfordulható szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, fűtő-, és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének.

 A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

 A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban igen népszerű a nyílászárók cseréje. Számolni kell azonban azzal, hogy légáteresztő képességük minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha egyéb mód nincs a levegő pótlására, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – még ha jó állapotú, akkor sem képes az égésterméket elszállítani.

Az alábbi tanácsokkal tovább csökkenthetjük a mérgezések számát:

 A szén-monoxid legtöbbször a nem megfelelő levegő utánpótlás miatt halmozódik fel a helyiségben. Az elmúlt években számos otthonban cserélték ki újabb, fokozott légzárású ablakokra a nyílászárókat. Az mellett, hogy jelentős energiát lehet így megspórolni, minden esetben biztosítani kell a szoba vagy helyiség megfelelő légcserélődését, tehát a friss levegő bejutását még zárt ablakok esetében is.

  • Szellőztessünk gyakrabban, így tovább növeljük az ingatlanunkban lévő friss levegő mennyiségét.
  • Minden fűtési szezon előtt, illetve a legkisebb meghibásodás esetén is szakemberrel vizsgáltassuk át a tüzelő-fűtő berendezéseinket.
  • Szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt, amely a színtelen, szagtalan gáz alacsonyabb koncentrációját is jelzi, így még nagyobb eséllyel kerülhető el a baj.
  • Abban az esetben, ha riaszt az érzékelőnk, mielőbb nyissunk ablakot, és hagyjuk el a helyiséget, lehetőleg szabad levegőre menjünk.

  A hatóságok által bevizsgált, megfelelőnek minősített készülékek listáját itt találhatja meg:

 http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/1_CO_Pozitiv_lista_20190919.pdf

 

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap