Tartalomjegyzék

Megfelelő helyen tároljuk a tüzifát!

2020. január 14.

A fűtési szezonban több alkalommal előfordult, hogy olyan tűzeseteknél kellett beavatkozniuk megyénk tűzoltóinak, amikor az összehordott, összerakott tűzifa gyulladt meg a kandalló, kazán mellett.

Számos esetben kell a tűzoltóknak olyan tűzeseteknél beavatkozni, amelyek a fűtéssel, az otthoni környezet melegebbé tételéül használatos fa nem megfelelő tárolásával kapcsolatban keletkeznek. A mostani fűtési szezonban már több alkalommal kellett a tűzoltóknak olyan káreseteknél beavatkozni, ahol a tüzelőberendezés mellett elhelyezett tűzifa kapott lángra. Az időben észrevett tüzeseteknél a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően sikerült a nagyobb tűz kialakulását megelőzni, de sajnos előfordult, hogy a tűz nagyobb károkat is okozott.

Az ilyen jellegű tűzesetek megelőzése érdekében arra kérjük a megye lakosait, hogy a téli tüzelés során tárolt famennyiséget ne a kazánházban vagy ne abban a helyiségben tárolják ahol a fűtőtest található. Javasolt csak olyan mennyiségű tűzifát itt elhelyezni – nagyobb távolságra a kazántól, kandallótól -, ami a folyamatos égést pár órán át biztosítani tudja.

Tartsuk tisztán a fűtőberendezések környezetét, közelükből távolítsuk el a gyúlékony, éghető anyagokat! Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a tüzelőberendezés ajtaja elé olyan, fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne jelentsen gyújtási veszélyt.

Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló fém – semmiképp se műanyag - edénybe, a kijelölt salaktárolóba vagy a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni! 

A fenti szabályok betartásával tovább növeljük családunk és otthonunk biztonságát a téli napok során is!