Hírek


Figyeljünk a tűzifa tárolására otthonunkban!
2019. november 08.
Figyeljünk a tűzifa tárolására otthonunkban! A hidegebb időszakokkal párhuzamosan egyre több - a fűtéssel összefüggésbe hozható - tűzesethez kell vonulni a tűzoltóknak. Nem csak a fűtéssel kapcsolatos veszélyek és ezek megelőzésére irányuló előírások ismerete, hanem az éghető anyagok tárolására vonatkozó szabályok betartása is fontos.

Az elmúlt évek során számos olyan esetben kérték megyénk tűzoltóinak segítségét, amikor az összehordott tűzifa gyulladt meg a kandalló, kazán mellett, vagy akár kinn a lakóépület mellett. Sokszor csak a gyors tűzoltói beavatkozásnak volt köszönhető, hogy ne váljon teljesen lakhatatlanná egy-egy épület.

Többszöri figyelemfelhívásaink mellett sajnos sok háztartásban továbbra sem figyelnek a fűtéssel kapcsolatos veszélyekre. A szén-monoxid mérgezés, a kéményekkel kapcsolatos műszaki meghibásodások, s a tüzelőberendezések műszaki állapotával összefüggő alapvető megelőzési ismeretek mellett az otthoni környezet melegebbé tételéül használatos tüzelő tárolásával kapcsolatos szabályokat is fontos ismernünk.

A tüzeléshez szükséges famennyiséget ne a kazánházban vagy ne abban a helyiségben tárolják ahol a tüzelőberendezés található, ugyanis annak közelsége, vagy akár egy kipattanó szikra hamar tűzesetet okozhat. Javasolt csak olyan mennyiségű tűzifát itt elhelyezni – nagyobb távolságra a kazántól, kandallótól -, ami a folyamatos égést pár órán át biztosítani tudja. A jelentősebb mennyiségű tüzelőt érdemes a saját és a szomszédos lakóháztól biztonságos távolságra kialakított külön tárolóban tárolni, védve azt az időjárás viszontagságaitól. A biztonságos helyszínen tárolt tűzifa jól szellőző, de a csapadéktól védett helyen legyen készletezve, ugyanis a nedvesebb tüzelő hamar okozhat kátránylerakódást a kémények belső felületén, ami szintén veszélyt hordoz magában.

A fenti szabályok betartásával tovább növeljük családunk és otthonunk biztonságát a hideg napok során is!

 

Fotós: Zala/Archív