Hírek


Előzzük meg a kéménytűzeket
2019. október 10. 10:01
A fűtési szezonban a szén-monoxid-mérgezések mellett a kéménytüzek kialakulása rejtik a legnagyobb veszélyeket az ott élők számára. A kéménytüzek megelőzhetőek lennének a megfelelő karbantartással és a megfelelő tüzelőanyag használattal.

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom, kátrány lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét. A lerakodott kátrány magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Az elmúlt években Zala megyében is ingyenessé vált lakossági kéménysepréssel sokat tehetünk a baj megelőzése érdekébe. Családi házak esetén a lakóknak kell megrendelni az ingyenes szolgáltatást, míg több lakásos társasházak esetén kéményseprők sormunka keretein belül keresik fel az érintett ingatlanokat.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat, jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

Ha kéménytüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!