Hírek


Zala megye nyerte az országos önkéntes mentőszervezetek versenyét
2019. október 07. 12:06
Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes mentőszervezetek első országos szakmai vetélkedőjét, amelynek október 5-én Salgótarján adott otthont. A rendezvényen a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett a társszervek vezetői is képviseltették magukat.

Az önkéntes mentőszervezetek jelentősége abban rejlik, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerveket erőtöbbszörözéssel támogatják – mondta a verseny megnyitóján dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője. Kiemelte az elmúlt időszak természeti katasztrófái közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Csongrád megyét ért viharkárokat, amelyek felszámolásában az ország távoli megyéiből és a fővárosból érkező mentőszervezetek is részt vettek.
A versenyen az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból érkezett önkéntes mentőszervezetek versenycsapatai – negyvenöt szervezet képviseletében összesen kétszázharminc ember – mérték össze tudásukat, felkészültségüket. A versenyszámok a hazánkban előforduló katasztrófatípusokra épültek, az egyes feladatok témáját a viharkárok, az árvízi védekezés, az életmentés és a katasztrófák következményeinek felszámolása adta. A mentőcsapatoknak a Tó-strand körül kialakított akadálypályán kellett időre végigmenniük és teljesíteniük a tíz állomásból álló feladatsort. Üzembe kellett helyezniük például egy zagyszivattyút és egy tartályt vízszivattyúzással időre meg kellett tölteniük. Egy másik állomásnál a buzgárok (gát mögött feltörő fakadóvizek) elleni védekezést gyakorolták. Különösen látványos feladat volt az, amelyben egy épületben rekedt bajtársukat jelképező bábut kellett kötéltechnikai eszközökkel kimenteniük a versenyzőknek. 

A zalai csapat minden feladatban bizonyította magas szintű szakmai tudását és valamennyi versenyszámban  kiemelkedő helyezést ért el.  A csapatot jellemezte, hogy a feladatokat összehangoltan, szakszerűen hajtották végre.

Az egész napos versenyt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese zárta. Mint mondta, ami 2012-ben egy nagy álomként indult, az mára beérett: a mentőszervezetek munkáját mostanra a professzionalizmus jellemzi, ő maga is nap mint nap találkozik azzal, hogy a hivatásos egységek mellett önkéntes szervezetek vesznek részt a káresetek felszámolásában.
A vetélkedő győztese Zala megye csapata lett, a verseny vándorserlegét is megkapta. A második helyen Győr-Moson-Sopron, a harmadikon pedig Veszprém megye csapata végzett. Az akadálypálya teljesítéséért különdíjat kapott Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapata, az életmentési pályát Veszprém megye csapata teljesítette a leggyorsabban, az árvíz elleni védekezés pályáján Zala, a szivattyúzási feladatokban pedig Somogy megye csapata bizonyult a legjobbnak.

Fotós: Zala Különleges Mentők

 

Kapcsolódó képek:

Zala megye nyerte az országos önkéntes mentőszervezetek versenyét Zala megye nyerte az országos önkéntes mentőszervezetek versenyét Zala megye nyerte az országos önkéntes mentőszervezetek versenyét
>>> További képek a galériában <<<