Hírek


Kerti hulladék égetésének veszélyei a rendkívüli hőségben
2019. augusztus 12. 10:42
A mögöttünk hagyott hétvégén több esetben előfordult, hogy kerti hulladék égetése során a tűz áterjedt a nagy hőség miatt kiszáradt aljnövényzetre és az égetést felügyelő személyek már nem tudták megfékezni a lángokat. Ennek következtében több esetben is riasztásra kerültek megyénk tűzoltói.

A napok óta tartó rendkívül magas hőmérséklet és a csapadék hiány következtében az aljnövényzet teljes mértékben kiszáradt. Ilyenkor egy apró láng is elég és nagy területen elterjedhet a tűz, rendkívül nagy kárt okozva. Fokozottan igaz ez amennyiben erdős terület vagy lakóház mellett keletkezik a tűz.

A hétvége során több esetben elfordult, hogy lakóházak között kerti hulladékot égettek és az tovább terjedt az aljnövényzetre. A tűz rendkívül rövid idő nagyobb területeket borított el ahol megyénk tűzoltóinak kellett beavatkozni, hogy további károk ne keletkezzenek.

Bár országos szinten a tűzgyújtási tilalmat nem rendelték el azonban a belterületen történő égetést az önkormányzati rendelet is szabályozza. Amennyiben kerti hulladék égetését tervezzük, mindenesetben tájékozódjunk a helyi szabályozásról. Ezt megtehetjük a települési önkormányzatoknál, illetve azok honlapjain is.

Fontos, hogy amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a szárazság miatt veszélyes az égetéssel járó tevékenységünk és azt jogszabály nem tiltja, akkor halasszuk másik időpontra. Amennyiben mégis elégetjük a felhalmozódott kerti hulladékot gondoskodjunk a tűz esetleges tovább terjedését megakadályozó oltóvíz jelenlétéről. Egy felszerelt locsolótömlő vagy a tűz környezetében elhelyezett vízzel megtöltött edény gyakran segítségünkre lehet.

Kérjük a megye lakosait, hogy az elkövetkező napokban még nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel végezzenek bármilyen tűzveszélyes tevékenységet. Abban az esetben, ha elkerülhetetlen ezek tevékenységek végzése, akkor minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóvízről és ha nem tudunk úrrá lenni a lángokon, haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Fotós: Zala MKI/ archív

 

Kapcsolódó képek:

Kerti hulladék égetésének veszélyei a rendkívüli hőségben Kerti hulladék égetésének veszélyei a rendkívüli hőségben Kerti hulladék égetésének veszélyei a rendkívüli hőségben
>>> További képek a galériában <<<