Hírek


Zala megyei különdíjasok az országos eredményhirdetésen
2019. június 12. 11:52
A Fővárosi Állat- és Növénykertben tartották meg az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idei alkotói pályázatának díjátadó ünnepségét. Az előző évekhez hasonlóan most is óvodások, általános iskolások és középiskolások pályázhattak különböző művészeti alkotásokkal. Több mint ötezer pályamű érkezett, a legjobbak értékes ajándékokat kaptak.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2014 óta minden évben meghirdeti tűzvédelem témakörben alkotói pályázatát óvodások és iskolások részére. Idén országosan 1398 óvodai és 3647 iskolai alkotás született. Szabadkézi rajzzal, plakáttal, irodalmi alkotással és számítógépes programmal is pályázhattak a gyerekek, az iskolásokat három különböző korcsoportban díjazták. Először területi szinten bírálták el a beérkezett műveket, az országos versenyben az itt első helyezést elért alkotások vettek részt.

A pályázatnak az volt a célja, hogy az óvodások és az iskolások a kreatív alkotásokon keresztül bemutassák a tűzoltók izgalmas és egyben veszélyes világát. Az alkotások központi témája a tűzmegelőzés volt. Ezt a tűzoltói hivatás bemutatásával, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó művel lehetett megtenni.

A június hetedikén, a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott díjátadón a házigazdák nevében Hanga Zoltán szóvivő köszöntötte a gyerekeket. Mint mondta, az állatkert régóta szorosan együttműködik a katasztrófavédelemmel, többször siettek már a segítségükre a tűzoltók, hiszen az elefántokat és az orrszarvúkat már nem egyszer emelték meg daruval. Ezért örömmel adtak helyet a díjkiosztó ünnepségnek.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke ugyancsak köszöntötte a gyerekeket. Elmondta, hogy a hat év alatt több mint huszonnyolcezer alkotás érkezett már, ezeken keresztül mutatták be a gyerekek, hogyan látják a tűzoltói hivatás szépségeit és veszélyeit. A pályázat legfontosabb célja, hogy a gyerekek már egészen kis korban lássák, mennyire fontos megelőzni a tüzet, a bajt. A tábornok beszélt arról is, hogy a legjobb alkotásokat útnak indítják, a tervek szerint ugyanis vándorkiállítás készül a pályaművekből.

Zala megyéből egyéb kézműves alkotás kategóriában Simon Benedek, Kovács Márton Ármin, Bognár Andrea Larissza kapott elismerés az általuk készített kreatív alkotás miatt.

A gyerekek izgatottan vették át az ajándékcsomagokat a tábornoktól, de azt mondták, a legjobban mégis a serlegnek örültek. Az átadás a szülők számára is tartogatott meghitt pillanatokat, hiszen óriás kivetítőn láthatták viszont gyermekük alkotását. Az izgalmak azonban ezzel még nem értek véget, hiszen az ifjú alkotók egy napot az állatkertben tölthetnek.

Fotós: Szőke Péter - BM OKF

 

Kapcsolódó képek:

Zala megyei különdíjasok az országos eredményhirdetésen Zala megyei különdíjasok az országos eredményhirdetésen Zala megyei különdíjasok az országos eredményhirdetésen
>>> További képek a galériában <<<