Hírek


Harmadik helyezés a nemzetközi elsősegélynyújtó versenyen Szlovéniában
2019. június 04. 11:07
A Szlovén Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatóság Muraszombati Védelmi és Mentési Kirendeltsége és a Szlovén Vöröskereszt Muravidéki Bizottsága 2019. június 1-jén Lendva településen tartotta meg a XXV. régiós Polgári Védelmi és Vöröskeresztes elsősegélynyújtó csapatok versenyét.

A versenyen összesen 12 csapat mérte össze tudását. Magyarországról meghívottként Zala megyét a Lenti önkéntes polgári védelmi elsősegélynyújtó csapata, Vas megyét az Őrség-Goricko Mentőcsoport elsősegélynyújtó csapata képviselte. A verseny keretében a polgári védelmi és vöröskeresztes elsősegélynyújtó csapatok valósághű környezetben adtak számot felkészültségükről.

A versenyfeladatok között mezőgazdasági, ipari, közlekedési és szabadidős baleseti helyszínek szerepeltek, beállítva több segítő személyt, akiket imitátor-preparátumok felhasználásával tettek valósághű sérültté. A terepen történő elsősegélynyújtásra irányuló feladatokat egy-egy ügyességi feladattal szakították meg a szervezők. A feladatok pontozása rendkívül szigorú rendszerben történt, tekintettel arra, hogy a verseny mellett a rendezvény egyben a szlovén mentőcsapatok részére minősítő gyakorlatot is jelentett. Kihívást jelentett a külföldi csapatoknak az országonként eltérő elsősegély-nyújtási szabályok, valamint a megkövetelt triage szabályok (fontossági sorrend felállításának) alkalmazása. Ezzel együtt hasznos tapasztalatokat szereztek, amit fel tudnak használni a hazai mentési gyakorlatban is.

A résztvevők kiemelték, hogy fontos a csapatok együttműködése, egymás megismerése, mert ezek segítik elő az összehangolt munkát baleset és egyéb katasztrófa esetén a nyelvi különbözőségek ellenére is. A verseny eseményei közben a jelenlévő delegációk megtekintették a Szlovén egységek kiállított technikáját.

A verseny értékelése során „C” kategóriában a lenti csapat a harmadik helyezést érte el. A verseny zárásaként a Szlovén Vöröskereszt katasztrófamentésért felelős igazgatója szakmailag is értékelte a versenyt.

Fotós: Kemény Csaba tű. alez. - Zalaegerszeg KVK

 

Kapcsolódó képek:

Harmadik helyezés a nemzetközi elsősegélynyújtó versenyen Szlovéniában Harmadik helyezés a nemzetközi elsősegélynyújtó versenyen Szlovéniában Harmadik helyezés a nemzetközi elsősegélynyújtó versenyen Szlovéniában
>>> További képek a galériában <<<