Hírek


Érdemes elővigyázatosnak lenni
2019. május 15. 12:51
Noha a szén-monoxid-mérgezések veszélye a gázkészülékek használatakor egész évben fennáll, különösen a fűtési időszakban kell gyakrabban számolni a mérgezés lehetőségével. Az elmúlt hetek szokatlanul hideg, szeles időjárása miatt ismét fűtenek a háztartásokban, így szükséges a szén-monoxid veszélyeire újból felhívni a figyelmet.

A fűtési időszakban valóban megemelkedik a mérgezéses esetek száma, de a fűtés mellett más napi rutintevékenység is végződhet tragédiával, ha valaki nem figyel oda a szén-monoxid veszélyére.

A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobában történik. Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő is. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az életével játszik. A víz melegítése során mérgező gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észrevenni.

A tragédiák elkerülése érdekében:

  • A nyílt égésterű (ahol látni lehet a lángot) gázkészülékek esetén mindig gondoskodjunk a megfelelő levegőutánpótlásáról a helyiségnek. Szellőztessük gyakrabban! Tilos letakarni, vagy megszüntetni a szellőzőnyílásokat.
  • A vízmelegítőt évente egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni.
  • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Az alábbi a linkeken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája

A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

A hatóság által bevizsgált és nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája