Hírek


Mi is az a MoLARi rendszer és hol található Zala megyében?
2019. március 13. 11:10
A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt, hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére.

A rendszerrel a vegyi balesetek bekövetkezése esetén haladéktalanul meghozhatók azok döntések, hogy milyen lakosságvédelmi intézkedésekre van szükség. A MoLaRi-rendszer a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság azonnali riasztását, illetve tájékoztatását is biztosítja, ami szintén rendkívül fontos egy ilyen helyzetben, hiszen jelentősen emeli a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonságát és biztonságérzetét. A MoLaRi-rendszerrel az ipari üzemek és a katasztrófavédelem egyaránt hatékonyabban tudnak eleget tenni feladataiknak.

A MoLaRi rendszernek Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten vannak telepített eszközei. A rendszer mintegy 440 ezer ember biztonságát fokozza azzal, hogy ipari üzemek másfél kilométeres biztonsági zónájában gyűjt adatot, illetve azonnali jelzéseket ad a lakosság és a katasztrófavédelem felé.

Zala megyében az újudvari gázcseretelep veszélyeztetettsége miatt Újudvaron, Gelseszigeten és Morgánypusztán találhatóak ilyen szirénák.

Hogyan kell elképzelni a működését?

Amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, ennek koncentrációját a telepített mérőszondák mérik – bizonyos végpontokon a meteorológiai adatokat is: szélsebességet, szélirányt – az adatok azonnal megjelennek a katasztrófavédelem ügyeletén. A mért adatok kiértékelése folyamatos, a nap 24 órájában zajlik. Amennyiben a helyzet indokolttá teszi, szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztják az érintett lakosságot és tájékoztatják őket a követendő magatartási szabályokról: legyen szó elzárkózásról (az épületben kell maradni, ajtót, ablakot be kell zárni), vagy ellenkezőleg, a hatóság felszólítására el kell hagyni az épületet és meghatározott helyre kell távozni.

Igazi veszély esetén mit kell az embereknek tenniük, ha meghallják a jelzést?

A rendszer a szirénajelzés mellett hangszórókon keresztül beszédhang lejátszására is képes. Valós veszélyhelyzet esetén az érintett veszélyes ipari üzem közvetlen környezetében élők a hangszórókon keresztül hallhatják a szükséges magatartási szabályokat. Ez lehet elzárkózásra felszólító üzenet. Ebben az esetben elegendő, ha a térségben élők a nyílászárókat becsukják és a következő jelzésig otthonukban maradnak. A hangjelzés vonatkozhat kimenekítésre is, ebben az esetben a katasztrófavédelem felszólítja a térségben élőket, hogy melyik útvonalon hagyják el a szóban forgó területet és hol gyülekezzenek.