Hírek


Új eszközök a Zala Különleges Mentőknél
2019. február 11. 12:55
Számos új eszközzel gazdagodott a Zala Különleges Mentők Egyesülete, melyeket Zalaegerszegen mutattak be az egyesület tagjai.

Az egyesület a 2018-as évben a Nemzeti Együttműködés Alap két pályázatán nyert 3,75 millió forintos támogatásából szereztek be speciális eszközöket.

NEA-E-18-0286 számú pályázaton - 3,5 millió forint összegben - irodai kommunikációs csomag; kivetítő csomag; taktikai övek; alumínium NATO szabványnak megfelelő szállítóládák, Pfanner Protos védősisakok; egy dupla tengelyes 2,7 t össztömegű utánfutó és kézirádiók lettek beszerezve.

A NEA-MA-18-M-0608 számú pályázatból -250 ezer forint értékben egyebek mellett a két személykereső belga juhászkutya, Rolex és Doxa kiképzését, illetve ez évi minősítő vizsgáját finanszírozzák. A kutyák gazdája, kiképzője, Varga György elmondta, tanpályát alakítanak ki a trenírozásra, ahol kutyákkal foglalkozni kívánó fia­talok is megszerezhetik az alapképzettséget. Ők később személykeresésre csoportosan is bevethetők lesznek, és utánpótlást jelenthetnek az egyesület számára.

Az egyesület 40 tagjából 25 nemzeti, és közülük 15 nemzetközi minősítést is szerzett, tehát a világ bármely pontján katasztrófától sújtott településeken képesek önállóan és önellátó módon kutató-mentő feladatokat ellátni nonstop hét napon keresztül. Azaz felkutatni, kimenteni, ellátni a romok alatt rekedt áldozatokat.

Fotós: ifj. Vigh László

 

Kapcsolódó képek:

Új eszközök a Zala Különleges Mentőknél Új eszközök a Zala Különleges Mentőknél