Hírek


Szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt, életmentő lehet!
2018. december 06. 13:05
A fűtéssel kapcsolatos veszélyforrások közül kétségen kívül az egyik legjelentősebb a szén-monoxid-mérgezés. Megelőzni azonban meg tudjuk a bajt, szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt, amely figyelmeztet a veszélyre!

Tegnapi napon is egy szén-monoxid-mérgezés gyanús esethez riasztották a tűzoltókat Szepetnekre, ahol egy ott lakó ember a felhalmozódott mérgező gáz miatt összeesett és csak a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem lett tragikus kimenetelű az eset. Az említett ingatlanban nem volt szén-monoxid-érzékelő, amely már nagyon kicsi koncentrációban jelezhette volna az ott lakóknak a veszélyes gáz jelenlétét!

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Az alábbi tanácsokkal tovább csökkenthetjük a mérgezések számát:

  • A szén-monoxid legtöbbször a nem megfelelő levegő utánpótlás miatt halmozódik fel a helyiségben. Az elmúlt években számos otthonban cserélték ki újabb, fokozott légzárású ablakokra a nyílászárókat. Az mellett, hogy jelentős energiát lehet így megspórolni, minden esetben biztosítani kell a szoba vagy helyiség megfelelő légcserélődését, tehát a friss levegő bejutását még zárt ablakok esetében is.
  • Szellőztessünk gyakrabban, így tovább növeljük az ingatlanunkban lévő friss levegő mennyiségét.
  • Minden fűtési szezon előtt, illetve a legkisebb meghibásodás esetén is szakemberrel vizsgáltassuk át a tüzelő-fűtő berendezéseinket.
  • Szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt, amely a színtelen, szagtalan gáz alacsonyabb koncentrációját is jelzi, így még nagyobb eséllyel kerülhető el a baj.
  • Abban az esetben, ha riaszt az érzékelőnk, mielőbb nyissunk ablakot, és hagyjuk el a helyiséget, lehetőleg szabad levegőre menjünk.

Minden esetben értesítsük a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a 112-es segélyhívó számon!

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Az alábbi linken található érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket!

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf