Hírek


Ünnepeljünk biztonságban!
2018. december 01. 12:14
A hétvégével kezdetét veszik az adventi hétvégék, a karácsonyra való készülődés. Ezen hétvégék elengedhetetlen kellékei sok családban az adventi koszorúk az asztalokon, fényfüzér a külső, belső részén a házaknak. Az ünnepek veszélyeiről, megelőzésről tájékoztatja a lakosságot a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az országos statisztikai adatok azt mutatják, míg az év többi hónapjaiban a lakástüzek száma naponta átlagosan tizenöt, addig a téli hónapokban mintegy harminc lakástűzhöz is vonulhatnak a tűzoltók, különösen az ünnepi időszakban. A fűtéshez köthető tűzesetek mellett sok esetben az ünnep díszei okozzák a problémát, adventi koszorúk, karácsonyfán elhelyezett gyertyák és fényfüzérek.

Az ünnepi időszak tűzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

Manapság az ünnep elképzelhetetlen a sok színben pompázó fényfüzérek nélkül.

Ahhoz, hogy a meghitt ünnep ne váljon tragédiává kellő odafigyeléssel, a szabályok betartásával megelőzhető a baj.

Biztonsági tanácsok az izzósorral kapcsolatosan:

  • Csak olyan izzósort vásároljunk, amely engedéllyel rendelkezik.
  • Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósor és a fényfüzérek sérülésmentességét.
  • Hosszú ideig ne hagyjuk a díszítő elemeket üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.
  • Az energiatakarékosság érdekében javasoljuk a led-izzók használatát.

Biztonsági tanácsok, ha elhagyjuk a lakás:

  • Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat.
  • Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.
  • Az adventi koszorú gyertyáit éghető anyagtól mentes területen, fémtálcán vagy egyéb tűzálló aljzaton lehet meggyújtani.

Tűz esetén hívja a 112 –es segélyhívószámot!