Hírek


Ne hagyjunk felügyelet nélkül ételt a tűzhelyen
2018. október 08. 13:49
A hétvégén egy zalaegerszegi társasházban okozott riadalmat a tűzhelyen felejtett étel miatt keletkezett nagy mennyiségű füst a lépcsőházban, melyre az álmukból felriadt szomszédok lettek figyelmesek…

A Zalaegerszegen történt eset nem egyedülálló a megyében, ugyanis számos alkalommal előfordult már a hétvégihez hasonló figyelmetlenség, amikor tűzhelyen felejtett étel gyulladt meg.

Az említett esetekben mindig emberi gondatlanság állt a háttérben. A tűzhelyre helyezett étel alá begyújtottak és vagy elmentek otthonról vagy elaludtak. Csak a gyors tűzoltói beavatkozásnak és a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt komolyabb tragédia. Az esetek nagy részben többszintes társasházi épületekben történnek ezek az esetek, ahol a nagy füst a társasház lakóiban nagy riadalmat kelt. Ilyen esetekben a kiérkező tűzoltók a zárt lakásba behatolnak, annak érdekében, hogy minél előbb meg tudják fékezni a lángokat, hogy azok ne veszélyeztessék az emberek testi épségét és okozzanak kárt sem az érintett, sem a szomszédos lakásokban.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton ismételten felhívja a lakosság figyelmét, minden esetben győződjenek meg arról, hogy a készítendő étel a lakás elhagyását követően vagy a lefekvés előtt nincs e kitéve hőhatásnak. Alatta nem ég gázláng vagy a villanytűzhely is kikapcsolt állapotban van. Ezzel a kis odafigyeléssel komoly káresetektől, személyi sérülésektől óvhatjuk meg magunkat és embertársainkat is.