Hírek


Mik azok a riasztási fokozatok, ahogy a tűzoltók kategorizálják a tűzeseteteket?
2018. szeptember 12. 09:11
Idősebb tűzoltók előszeretettel mesélik élményeiket baráti összejövetelekkor, ahol szinte kivétel nélkül előkerülnek azok a nagyobb tűzesetek, ahol ők is beavatkoztak. Számos alkalommal hallhatjuk, hogy hármas négyes vagy ötös tűznél is voltak, de mit is jelentenek ezek a kifejezések a tűzoltásban nem jártas emberek számára?

A tűzoltók a tűzeseteket riasztási fokozatokba sorolják. Ezeket számokkal jelölik, melyek az egyestől az ötösig terjednek, amely kiegészülhet még kiemelt fokozatokkal is. Ezek meghatározása több tényezőtől is függhet. Segélyhívások esetén a tevékenységirányító központokban dolgozó kollégák felveszik a bejelentőtől az adatokat. Itt pontosan kitérnek arra, hogy mi ég, mit veszélyeztet, emberi élet van-e veszélyben, gázpalackok vannak-e az épületben. Éppen ezért is fontos ezekre a kérdésekre pontos választ adnunk, mert ezek nagyban meghatározzák a káresethez riasztott tűzoltó erők, eszközök mértékét. A kárhelyen a tűzoltás vezetőnek joga a veszélyeztetettség és a tűzeset alakulása alapján a riasztási fokozatot módosítani.

Egy gépjárműfecskendőben, hétköznapi nyelven tűzoltóautóban vagy egy teljes tűzoltó raj hat fővel vagy egy fél raj négy fővel vonul. Abban az esetben, ha a tűzeset során 2 raj avatkozik be akkor I-es fokozatról beszélünk. Ha 2,5-3  akkor II-es, ha 3,5-4 akkor III-as, ha 4,5-6 akkor már IV-es riasztási fokozatú a tűzeset, ha pedig 6 rajnál több, akkor pedig eléri a káreset a legnagyobb, V-ös riasztási fokozatot.

Ezen fokozatok kiemeltté válnak, ha valamilyen különleges szer, tűzoltódaru, gépezetes tolólétra is beavatkozik a káresetnél.

Röviden összefoglalva, tehát amikor a tűzoltók a riasztási fokozatokat említik, akkor nem másról beszélnek, mint a káresetben résztvevő tűzoltórajok számáról.