Hírek


Szúnyoggyérítés a Balaton Zala megyei szakaszán
2018. július 10. 13:49
Ezen a héten az országos szúnyoggyérítési program keretein belül megyénk Balaton-parti településeinek szúnyoggyérítését hajtják végre a szakemberek.

A változékony idő miatt a Balaton környékén a kezelések egy része elmaradt, ezek pótlását a szakemberek erre a hétre tervezték be. A héten légi kémiai eljárással fogják gyéríteni a csípőszúnyogokat, 1550 hektáros területen.

Az előrejelzések szerinti meleg időszakban a szúnyogok fejlődése felgyorsul, így az ország számos régiójában fokozott szúnyogártalom várható.

A szúnyoggyérítéshez használt készítmények alkalmazását a közegészségügyi hatóság hagyta jóvá, azoknak a hatóanyagát az Európai Unió engedélyezte. Az egyes permetezéseket a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei engedélyezik, a gyérítés hatékonyságát pedig szakértők ellenőrzik. Ahol a permetezés nem volt eredményes, ott a kivitelezők megismétlik az eljárást.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Fotós: Hódos Tamás