Hírek


Zala megyében az elsődlegesen beavatkozó fecskendők mindegyike új, magyar gyártású jármű
2018. április 16. 14:35
Április hatodikán a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnoság is átvehette az új, magyar gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000 tűzoltógépjárművét, így a megye hivatásos tűzoltóparancsnokságain mindenhol ilyen járművel érkeznek a tűzoltók legelőször a káresetekhez.

A katasztrófavédelem 2014-ben mutatta először be a hazai gyártású gépjárműfecskendőjét, amely a megfelelő csapatpróbákat követően a sorozatgyártásra került sor. Ennek megfelelően, Keszthely, Zalaegerszeg és Nagykanizsa után Lentibe is megérkezett a teljesen új, Magyarországon gyártott gépjárműfecskendő, amely a mai kor legmagasabb technikai elvárásainak is megfelel. Ezzel a technikai fejlesztéssel, minden tűzoltóság „első szerei”, tehát azok a járművek, amelyek legelőször indulnak tűzesetekhez, műszaki mentésekhez az említett tűzoltógépjárművek lesznek.

A tűzoltógépjárművek közös tulajdonsága a Coral rendszerű (önhordó, rozsdamentes acél segédkeretre épített, alumínium lemezekből készült szerkezet) felépítmények, a hegesztett kivitelű műanyag tartályok, valamint a korrózióálló acélból készített csővezetékek és az elektronikus, ugyancsak saját fejlesztésű „Cerberus” vezérlés alkalmazása. A típuscsalád legnagyobb tagja, a hazai hivatásos tűzoltóságok alapjárművének követelményeit kielégítő gépjármű, a RÁBA R16.217 AFW 4x4 alvázra felszerelt HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő. Négyezer liternyi vizet szállít, a málházott műszakimentő-felszerelések miatt alkalmas a közúti balesetek és a klímaváltozással összefüggő heves időjárási jelenségek okozta káresemények felszámolásakor történő használatra. A jármű lényeges sajátossága a hazai gyártású hordozó jármű, az alváz a Rába Járműgyártó Kft-től kerül ki, a felépítményt a BM HEROS Zrt. gyártja. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a Rosenbauer NH 25 típusú, a normál nyomású fokozatnál 10 bar nyomásnál 2.000 liter/perc, a magasnyomású fokozatnál 40 bar nyomásnál 250 liter/perc névleges vízszállítású szivattyú adja. A szivattyú habképző anyag bekeverővel is rendelkezik.

Fotós: ZMKI archív

 

Kapcsolódó képek:

Zala megyében az elsődlegesen beavatkozó fecskendők mindegyike új, magyar gyártású jármű Zala megyében az elsődlegesen beavatkozó fecskendők mindegyike új, magyar gyártású jármű Zala megyében az elsődlegesen beavatkozó fecskendők mindegyike új, magyar gyártású jármű
>>> További képek a galériában <<<