Hírek


Nagyobb odafigyeléssel közlekedjünk a télies időjárásban!
2018. február 08. 12:32
Tegnap reggeli órákban havazás érte el Zala megyét, amely miatt nagyobb hótakaró alakult ki az utakon és az utak mentén egyaránt. A közlekedőktől is nagyobb figyelmet igényelnek a megváltozott körülmények!

Szerda délelőtt tizenegy esetben riasztották a megye tűzoltóit a havazással kapcsolatos műszaki mentésekhez. Legtöbb esetben elakadt személyautók és tehergépjárművek mentéséhez vonultak a kollégáink, személyi sérülés csak egy esetben történt.

Mivel a közútkezelő szakemberei folyamatosan dolgoznak fő és mellékutak síkosságmentesítésén, tisztántartásán, ezért hajnal óta nem kellett a télies időjárással összefüggésben lévő esetekhez vonulniuk a tűzoltóknak.

A járművezetőknek sem árt azonban a megváltozott útviszonyokhoz alkalmazkodniuk, hiszen sok forgalmi helyzetben nagyon meghatározó a sofőrök reakciói a megváltozott útviszonyok között.

  • Javasolt a téli gumi használata, amely pozitív hatását leginkább hóban és hókásás útfelületen tudja kifejteni.
  • Elindulás előtt tisztítsuk meg az ablakokat, lámpákat és a motorháztetőt a hótól, párától. Számos baleset a nem megfelelő kilátás miatt következik be.
  • Minél csúszósabb az út, annál inkább finom mozdulatokra kell törekedni – ez igaz a kormányzásra és a pedálok kezelésére is.
  • Induljunk időben, hiszen a menetidő várhatóan megnő, ismerjük meg a helyi közlekedési viszonyokat és veszélyes útszakaszokat. Kövessük figyelemmel a közlekedési tudósításokat, amelyek hasznos információkkal szolgálhatnak számunkra, a modern rádiók beprogramozhatóak arra, hogy a közlekedési híreket nyomon kövessék és a szükség esetén a megfelelő csatornára kapcsoljanak. Készüljünk esetleges alternatív útvonalak igénybevételére.
  • Télen a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így csökken a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig könnyebben korrigálhatóak a hibák.
  • élen különösen figyeljünk arra, hogy legyen minél több üzemanyagunk, hogy ha esetleg elakadunk vagy egy baleset miatt araszolásra kényszerülünk, kitartson és tudjunk fűteni is.
Fotós: Pacsa KVŐ