Hírek


A szén-monoxid-érzékelő fontossága
2018. január 12. 10:00
Szerdán, késő délután Keszthelyen jelzett időben a szén-monoxid-érzékelő, megmenve az ott lakókat egy szén-monoxid mérgezéstől vagy egy esetleges komolyabb tragédiától!

A fűtési szezon egyik legnagyobb veszélyforrása a csendes gyilkos néven is egyre gyakrabban emlegetett szén-monoxid. Nem hiába kapta nevét, hiszen, a színtelen, szagtalan a levegőnél egy kicsit könnyebb gáz jelenlétét sokszor fáradtság, álmosság jellemzi és sok esetben már késő segítséget hívni az áldozatul esett emberekhez.

Az érzékelők fontosságára számtalan alakalommal felhívta a megye lakosinak figyelmét a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ezúton azonban ismételten is arra kérjük az állampolgárokat, hogy szerezzenek be a kereskedelmi forgalomban kapható szén-monoxid érzékelőt, amely a mérgező gáz kis koncentrációjú jelenlétét is kimutatja, riasztani tudja az ott lakókat, hogy mielőbb megkezdhessék az ingatlanuk átszellőztetését a nyílászárók kinyitásával majd azonnal értesítsék a tűzoltókat!

Milyen szén-monoxid-érzékelőt vásároljak?

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A néhány ezer forintos érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet keltenek bennünk.

A szén-monoxid-érzékelők tehát csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Javasolt az eszközt kétévente megfelelő tanúsítványokkal rendelkező laboratóriumban bevizsgáltatni. A szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését soha ne végezzék el otthon. Egy kipufogóhoz tartott, vagy cigarettafüsttel lefújt érzékelő jelez ugyan, ám olyan terhelést kap a „házi teszt” során, hogy az a további biztonságos működésre, életmentésre alkalmatlan. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni.

A hatóság által bevizsgált és nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

Fotós: Zala MKI/ archív

 

Kapcsolódó képek:

A szén-monoxid-érzékelő fontossága A szén-monoxid-érzékelő fontossága A szén-monoxid-érzékelő fontossága