Hírek


Pakodon is megalakult az önkéntes mentőcsoport
2017. október 11. 09:38
A hétvégén zajlott Pakodon a helyi települési önkéntes mentőcsoport rendszerbe állító és minősítő gyakorlata, s ezzel Zala megyében eddig már összesen 40 ilyen minősített szervezet működik.

E minősített önkéntes mentőszervezetek összesen 632 fővel állnak készen arra, hogy településeiken szükség esetén egy-két órán belül megkezdjék a védekezést, már a nagyobb létszámú védekező erők megérkezése előtt.

A mentőcsoport fő tevékenységi körének a helyi vízkár elhárítási tevékenységet tűzték ki célul, ami azt jelenti, ha egy nagyobb esőzés alkalmával villámárvíz vagy áradás lenne, akkor a mentőcsoport tagjai településükön szakszerűen tudnak végrehajtani kimenekítési kitelepítési feladatokat, továbbá képesek elvégezni a területzárást, az ideiglenes befogadó helyek aktiválását, a lakosság ellátásának segítését és megkezdeni a vízkár elhárítással kapcsolatos szakfeladatokat.

A feltételezett helyzet szerint Pakod települést több napja tartó folyamatos esőzés sújtja, ezért a környező – mezőgazdasági művelésű – dombokról hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékvizet a természetes és épített árkok nem képesek elvezetni, így az lakóházakat veszélyeztet. Az árkok feltöltődtek sárral, egyéb hordalékkal, az árokból kicsapó sáros csapadékvíz a házakhoz az utakon keresztül ömlik be, több udvar víz alá kerül, a veszélyeztetett ingatlanok védelmére homokzsákos védekezés folyt, valamint az árkok tisztítását is végrehajtották az önkéntesek.

A hétvégi gyakorlat keretében az elméleti felkészítés után, különböző szituációs feladatokon keresztül a képességeknek megfelelő terepen végrehajtott árvízvédelmi, vízkár-elhárítási feladatokat is gyakoroltak az önkéntesek.

A gyakorlatot a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét helyettesítő Szemán Gergely tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő megfelelőre értékelte, így a Pakodi Települési mentőcsoport megkapta az „Alapvető vízkár-elhárítási képességekre” való minősítést, amelyet legközelebb négy év múlva – egy újabb gyakorlat keretében – kell megújítania.

A felügyelő az értékeléskor kiemelte, hogy az önkéntesek kiválóan dolgoztak és Pakod egy veszélyhelyzet esetén is megfelelően helyt tudna állni a vízkár elhárítási tevékenységekben.

Fotós: Keszthely KVK

 

Kapcsolódó képek:

Pakodon is megalakult az önkéntes mentőcsoport Pakodon is megalakult az önkéntes mentőcsoport