Hírek


Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
2016. március 16. 11:26
A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején. Idén tavasszal eddig a csapadékos időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:

  • a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között (meghatározott nap és időpont),
  • az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat,
  • a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható,
  • soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre,
  • a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet,
  • baj esetén, vagy ha tüzet észlelünk a szabadban hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ezen rendszabályok betartásával tovább csökkenthetjük a természetben és anyagi javainkban évenként több millió forintos károkat okozó szabadtéri tüzesetek számát.