Hírek


Árvízi helyzet (2014.09.12.)
2014. szeptember 12.
Zala megye területén az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében ismét emelkedett a folyók és patakok vízszintje. Az éjszaka folyamán lehullott csapadék intenzitása a Principális csatorna és a környező patakok területén volt az egyik legerősebb, ahol helyenként a negyven millimétert is meghaladta.

A tartós és helyenként heves esőzés miatt a legfrekventáltabb helyzet a Principális csatorna alsó szakaszán – Nagykanizsa belterületén a Pivári utca mentén – alakult ki, ahol továbbra is folyik a homokzsákos védekezés, illetőleg továbbra is üzemel három telepített szivattyú. A védekezést itt a település önkormányzata végzi, vízügyi szakemberek iránymutatása és a katasztrófavédelem irányítása mellett. Az esti órákban sárfolyások alakultak ki Gelsesziget és Újudvar településeken. A sárelöntéseket a közút kezelője technikai eszközeivel megszüntette.

02:20 | Alsórajk: A települést átszelő Alsórajki patakon a heves esőzés miatt villámárvíz alakult ki. A megduzzadt patak partján fekvő egyik lakóingatlan padozatán egy centiméternyi víz jelent meg. A helyszínen szivattyúzni és homokzsákkal védekezni így nem lehetett. Megelőzve a további vízszintemelkedés veszélyeztető hatásait három lakót ideiglenesen a település faluházában helyeztek el a katasztrófavédelem szakemberei.

04:00 | Liszó: A Liszói patakon visszaduzzadásból eredően villámárvíz alakult ki. A polgármester a település védekezési indulókészletének felhasználásával, valamint a települési tizenöt fős önkéntes polgári védelmi mentőcsoport bevonásával egy lakóingatlan homokzsákos körbevédését hajtotta végre. A gyors művelet az ingatlant megvédte az elöntéstől.

04:00 | Magyarszerdahely: A Kürtös patak villámárvíz következtében több lakóingatlant veszélyeztetett. A polgármester a település árvízvédelmi indulókészletének felhasználásával, valamint a települési tizenöt fős önkéntes polgári védelmi mentőcsoport bevonásával nyúlgátat építtetett, mely a patakot a mederben tartotta.

04:30 | Nagybakónak: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Nagybakónakhoz – amely zsáktelepülés - vezető közúton harminc centiméternyi vastagságban vízátfolyás jelent meg, az út teljes szélességében, mivel a Bakónaki-patak ott kilépett medréből. A Kisrécsei bekötőút ideiglenesen szintén lezárásra került.

06:00|  Principális: A vízmérce jelenleg tartósan 261 centiméteren áll. A védekezés továbbra is folyamatban van.

07:00 | Alsórajkon a hajnali órákban ideiglenesen a faluházba elhelyezett három személy visszatérhetett otthonába. Szintén hétórakor megszűnt a Kisrécse és Nagybakónak települések bekötőútjainak lezárása.

07:50 | Zalaszentjakab: Zalaszentjakabon reggel a vasúti váltóházat elöntötte a belvíz. A Budapest-Nagykanizsa vasúti fővonal Zalaszentjakab és Nagykanizsa közötti szakaszán vonatpótló autóbuszok közlekednek.

10:00 | Zalaszentjakab: Visszaállt a vasúti közlekedés a Nagykanizsa – Budapest közötti vasúti fővonal érintett szakaszán, de 20 km/h lassújel van érvényben a jelentős mennyiségű víz miatt.

10:15 | Alsórajk: Az áradással veszélyeztetett lakóház védelme érdekében a katasztrófavédelem további háromszáz homokzsákot biztosított a védekezéshez. Az épület védelme érdekében a homokzsákokból kialakítandó ideiglenes gátat húsz fő polgári védelmi települési önkéntes és közfoglalkoztatott személy építi a katasztrófavédelem irányításával.

20:00 | Principális: A vízmérce jelenleg 264 centiméteren áll. A szivattyúkat folyamatosan felügyelet mellett működtetik. Ennek köszönhetően a belvíz szintje szemmel láthatóan csökken a kertekben.

20:05 | Gelse: Az Arany János utcában egy negyven négyzetméteres pincébe ötven centiméteres víz állt, amely elektromos berendezéseket veszélyeztetett. A Gelsei Önkéntes Tűzoltók kiszivattyúzták a felgyülemlett vizet. 

20:30 | Nagykanizsa: A Szentgyörgyvári hegyen a Miháldi Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjai tizenöt méter hosszan homokzsákokkal védtek be egy lakóházat a megduzzadt patak okozta áradás ellen.