Gyakran Ismételt Kérdések


Vissza

Ózdi martinsalakos házamat 2005-ben vizsgálták meg és „B” kategóriába sorolták. Azóta felmérés nem volt, de a házam állaga egyre romlik, újabb és újabb repedések jelennek meg rajta. Mit tehetek, kihez fordulhatok?

Amennyiben az ÉMI Kht. általi felülvizsgálat és a lakóingatlan épületkategóriába sorolását követően annak állaga tovább romlik, a tulajdonos:
  • saját költségére soron kívül kérheti az ÉMI Kht-től lakóingatlana szakértői felülvizsgálatát. Amennyiben a kérelem megalapozott (az új felülvizsgálati besorolás alapján születik meg és válik jogerőssé a jegyzői kárenyhítési határozat), a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szakértői díjat – az ÉMI Kht. szakértői felülvizsgálati díj eredeti számlája ellenében – visszatéríti;
  • kérheti lakóingatlana állapotának I. fokú építésügyi hatóság általi vizsgálatát. Ha a károsodás mértéke indokolja, a hatóság elrendeli a ház bontását. Az azonnali bontást elrendelő határozat alapján a lakóingatlan „E” kategóriába sorolható, amely alapján a kárenyhítési eljárás megindítható.
  • Az eljárás minden esetben a károsult kérelmére indul meg. Az ózdi martinsalak felhasználásával készült lakóingatlanok tulajdonosainak kárenyhítése a település jegyzője által meghozott kárenyhítési határozat alapján történik.