A lakosság védelme


A Katasztrófavédelmi Igazgatóság riasztási rendszerén a lakosság riasztása légiriadó vagy katasztrófariadó elrendelésével történhet. A településeken elektromos- és kéziszirénák állnak rendelkezésre a lakosság személyi- és vagyonbiztonságának védelmére.

Riasztás, sziréna jelek
Légi riasztás: háromszor egymás után megismételt, 30 másodpercig tartó váltakozó magasságú hang, jelzések között 30 másodperces szünetekkel.
Katasztrófariasztás: 120 másodpercig tartó váltakozó magasságú folyamatos hang.
Riasztási sziréna jelek feloldása: Kétszer egymás után megismételt 30 másod-percig tartó egyenletes magasságú hang, jelzések között 30 másodperces szünetekkel.
Ha megszólal a sziréna, akkor figyelje az MTV-ben, a Városi Televízióban, a Kossuth Rádióban és ezen a csatornán megjelenő közleményeket!
Ha Ön meghallja az ismertetett szirénajelzéseket, akkor haladéktalanul térjen vissza lakásába vagy munkahelyére. Hallgassa a közszolgálati rádiókon, televízió- csatornákon, a helyi műsorszóró adókon leadott közleményeket, tájékoztatásokat, és a továbbiakban azok szerint járjon el.

Állítson össze készenléti csomagot, amelynek célszerű az alábbiakat tartalmaznia:
•    egészségügyi felszerelések: szappan, fogmosóeszközök, törülköző, mosószer, borotválkozó felszerelés, intim csomag, fésű, olló, WC-papír,
•    személyi felszerelések: ágynemű, takaró, szabadidőruha, pulóver, fehérnemű, zseblámpa, fontosabb okmányok, értékek,
•    gyógyszerek: elsősegélynyújtó sebkötöző csomag, fájdalom- és lázcsillapító-, valamint fertőtlenítő szerek, egyénileg szükséges gyógyszerek
•    szórakoztató eszközök: könyvek, zsebrádió, papír, írószer, sakk, kártya, stb.
•    élelem: 2-3 napra elegendő - nem romlandó- élelmiszer, 2-3 liter ivóvíz.

 


 

Kapcsolódó információk: